Uprawa warzyw z zastosowaniem
żywych ściółek jest jednym z elementów produkcji ekologicznej. Są to rośliny
okrywowe towarzyszące roślinie warzywnej przez cały okres
wegetacji.
Powodzenie tego sposobu uprawy zależy w dużej mierze od
właściwego doboru gatunków, ale czasem bywa zawodne. Chodzi o to, by konkurencja
między ściółką a rośliną uprawną była jak najmniejsza. Nasiona roślin
przeznaczonych na żywe ściółki siejemy w międzyrzędzia roślin uprawnych pasowo,
pozostawiając pod samymi warzywami 20-30 cm pas wolny od roślinności. Po zbiorze
warzyw ściółki przekopujemy jak nawozy zielone. W przypadku, gdy nie są jeszcze
dostatecznie wyrośnięte, czekamy do jesieni, aż podrosną. Ściółki w warzywach
wieloletnich powinny być zimotrwałe. Po sezonie wegetacyjnym pozostawiamy je
między rzędami roślin na cały okres trwania uprawy, należy jednak pamiętać o
regularnym ich koszeniu.
Polecane gatunki do
ściółkowania. Idealna żywa ściółka powinna charakteryzować się
zdolnością do wiązania i recylkulacji azotu z głębszych warstw gleby. Powinna
też szybko wschodzić i wytwarzać dużą masę zieloną, ściśle okrywającą glebę.
Masa nadziemna ściółki będzie efektywnie chronić glebę oraz zagłuszać chwasty,
a następnie stanie się źródłem składników pokarmowych dla następujących w
zmianowaniu gatunków. Polecane do tego sposobu uprawy są rośliny bobowatych i
traw. Rośliny bobowate korzeniące się głęboko, spulchniają dolne warstwy gleby.
Współdziałają z bakteriami brodawkowatymi i wiążąc azot atmosferyczny
wzbogacają glebę. To rośliny pionierskie, o małych wymaganiach glebowych,
dlatego posiane na wyjałowionej glebie ożywią ją, czyniąc zdolną do
upraw. Trawy natomiast, to rośliny o niewielkich wymaganiach glebowych i
klimatycznych. Posiadają zdolność do łatwego przyswajania składników
pokarmowych, tworzą gęstą masę zieloną, dającą doskonałą barierę dla gleby
przed ulewnymi deszczami czy wiatrami oraz świetnie ograniczają zachwaszczanie.
Warzywa do upraw ściółkowanych. Najlepiej na taki
sposób uprawy zareagują warzywa wieloletnie, np. szparagi, czy rabarbar. Żywe
ściółki można też stosować w gatunkach uprawianych z rozsady, jak: pomidor,
papryka, brokuł, czy por. Pozostałe gatunki warzyw mogą negatywnie zareagować
na uprawę w żywej ściółce, wydając niższy plon.
Ograniczanie konkurencyjności. Istotnym czynnikiem, o którym nie należy zapominać, jest
ograniczanie rozwoju ściółki. Są różne sposoby. Ważny
jest termin wysiewu ściółki. Warzywa w początkowym
okresie wzrostu są bardzo wrażliwe na obecność innych roślin, źle znosząc ich
konkurencję, dlatego nasiona roślin ściółkujących wysiewa się o kilka tygodni
później w stosunku do terminu sadzenia rozsady warzyw. W ten sposób zapewnimy
sobie wiele korzyści, wynikających ze ściółkowania bez obawy o obniżkę plonu. Wstrzymajmy
się z wysiewem roślin na żywe ściółki do czasu ukorzenienia się rozsady, czyli
o 6-8 tygodni. Możemy też ograniczyć
konkurencyjność wsiewek przez pasowe wzruszenie gleby w najbliższym
sąsiedztwie warzyw, co zmniejsza zużycie wody, ograniczając tym samym
konkurencyjność obu gatunków. Jest to wprawdzie bardziej pracochłonne, ale pozwala
na wcześniejszy wysiew ściółek. Ściółkę należy regularnie kosić, a pokos
pozostawiać na stanowisku, by wzbogacił glebę w substancję organiczną.
Właściwie zastosowane i terminowo wysiane żywe ściółki,
odpowiednio pielęgnowane przyniosą naszemu ogrodowi wiele korzyści nie
tylko w roku ich uprawy, ale i w latach następnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz